Rabu, 18 April 2012

Ayam Masak Merah & Sup Cendawan


AYAM MASAK MERAH

Bahan - bahan

Ayam separuh ekor

1 bawang besar dipotong gelang

2 sudu sos tomato

Minyak masak

Garam dan gula secukup rasa
  
Serbuk kunyit



Bahan untuk dikisar

15-20 tangkai cili kering (kalau nak kurangkan pedas, buang biji cili)

2 inci halia

3 ulas bawang putih

1 bawang besar

2 batang serai

2-4 biji tomato




Cara membuat :


1. Ayam dipotong kecil dan dibersihkan
2. Panaskan minyak di dalam kuali.


3. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing.



4. Tunggu sehingga ia pecah minyak
5. Sementara itu goreng ayam separuh masak yang telah digaul dengan garam dan kunyit



6. Setelah pecah minyak, masukkan ayam yang telah digoreng bersama sos tomato, bawang 
    besar, garam dan gula.


7. Gaulkan kesemuanya.
8. Taburkan daun sup ke atasnya.


SUP CENDAWAN

Bahan - bahan

3 paket cendawan (dipotong kecil)

1 batang lobak merah (dipotong kecil)

5 ekor udang (buang kulit)

Daun sup

Daun bawang

Minyak masak

Garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk dihiris

3 biji bawang merah

1 ulas bawang putih


Cara membuat :

1. Basuh semua sayur dan toskan.
2. Panaskan minyak. Tumiskan bahan yang telah dihiris bersama udang sehingga wangi.



3. Masukkan air dan garam. Tunggu sehingga mendidih.




4. Masukkan cendawan dan lobak merah. Biarkan ia mendidih sekali lagi.



5. Tutup api, dan taburkan daun bawang dan sup ke atasnya.


1 ulasan:

Faezal Norizan berkata...

kau masak ke ? hahahaha